Material översikt
Material
Exempel på material som jag använder är silver och guldtråd, band, snöre, tampar, pinnar, ståltråd, oasis, sisal, pärlor, stenar, grus, kottar, fröställningar, figurer, konstgräs, trä, plankor, tallrikar, plaströr mm.

Tillbehör
Exempel på tillbehör som jag använder är pärlnålar, pärlor, glaskulor, prismor, glashjärtan, garn mm.

Blommor
Min älsklingsblomma är Glamelia som du kan se i flera olika versioner under bildgalleriet. Andra blommor som jag tycker om att arbeta med är t.ex. vanliga rosor, krysantemum och gerbera. Det är också vackert att använda ängsblommor när det är säsong för det. Men jag arbetar med alla typer av blommor och är inte främmande för nya idéer.

Svårighets grad och tidsåtgång
Att göra ett arrangemang beror på typ av blomma, vilket material som används, temat samt hur det ska utföras (förarbete, form, storlek). En Glamelia ros t.ex. kräver mycket tid eftersom det är ett rent hantverk att montera. Den består av rosblad som plockas av flera rosor och sedan sätts ihop med hjälp av silvertråd till en större ros.

Säsongs beroende
Under vintersäsongen kan man använda t.ex. björkris som det är eller ta in det i god tid (ca en vecka) för att få bladen att slå ut. Fruktträdskvistar tar ca 3-4 veckor för att utveckla blommor. Försommaren ger oss möjlighet att använda t.ex. knoppar av kärleksört innan de har slagit ut. Likaså kvistar med omogna björnbär eller nypon som kommer framåt hösten är andra exempel på vad säsongen kan ge. Tall och gran är exempel på kvistar som är oberoende av säsong.